Ledsmerter

Har du Ledsmerter?

Ledsmerter kan ramme os alle. Har du smerter i dine led og/eller hævede led? Oplever du besvær med at få gang i dine led, når du står op om morgenen, eller når du har ligget eller siddet i den samme stilling over et længere tidsinterval? De bevægelser, som vi udfører hver eneste dag, indebærer, at vores led konstant udsættes for både anstrengelse og ikke mindst adskillige belastninger. Dette kan medvirke, at vi oplever ømme led i hele kroppen. Her er knæleddene særligt følsomme, da de bærer på hele vores kropsvægt, og desuden belastes de yderligere, når vi eksempelvis løber eller hopper. 

Hvem rammes af ledsmerter?

Det er både mænd og kvinder, der kan rammes af ledsmerter i hele kroppen. Dog ser man ofte, at der er forskel på, hvilke led der rammes i forhold til kønnene. Mænd oplever oftest ømme led i hofterne, hvorimod at kvinder langt oftere får smerter i knæ og smerter i fingerled. I hænderne er der i særdeleshed mange led og knogler. Der findes et massivt netværk af både muskler, sener og ledbånd, og foruden disse en masse nerver. Alle disse kan forårsage smerter. Hos ældre kvinder ser man sommetider, at disse smerter i blandt andet fingerled kan være forårsaget af slidforandringer i fingerled. Dette kan medvirke til store smerter i fingerled. Slidforandringer i fingerled kommer ved belastning ved eksempelvis håndbelastende arbejde, og kan være tegn på gigt i fingrene. Dog kan der også være andre årsager til smerter i fingerled.

Smerter i fingerled

Smerter i fingerled også være forårsaget af en såkaldt springfinger. En springfinger skyldes en irritation, og medvirker til en hævelse. Det gør, at fingeren vil ”hænge fast” i en bøjet stilling. Ofte kan fingeren ikke rette sig selv ud, men ved at presse med den anden hånd, kan fingeren løsne sig med et slags spring. Derudover kan ledbetændelse give store smerter i fingerled, og er også hyppigst set blandt kvinder. Her vil tilstanden oftest starte snigende i de yderste led – specielt i hænder og fødder. Med tiden vil det flytte sig til leddene længere oppe. Foruden at give smerter vil leddene være hævede, varme og havde nedsat bevægelighed.

Alderens betydning i forbindelse med ledsmerter

Ydermere er der sammenhæng mellem ledsmerter og ældre og overvægtige. Jo ældre man bliver, jo mere sandsynligt er det, at man får ondt i leddene. I takt med alderen bliver leddene svagere, eftersom muskelstyrken bliver svagere. Man bruger simpelthen ikke sine led og muskler ligeså aktivt som tidligere. I forlængelse med dette, er styrken af muskler vigtigt for at undgå ledsmerter. Muskler støtter leddene, og derfor kan manglen på motion være en medvirkende årsag til ledsmerter. Desuden er personer, som er overvægtige i større risiko for ledsmerter. Dog er det vigtigt at have in mente, at folk der er meget fysisk aktive, og som dyrker meget sport, også er i risiko for ledsmerter.

Ledsmerter som følge af skader eller betændelse

Smerter i leddene opstår i langt de fleste tilfælde som følge af skader. Dette kan eksempelvis være på grund af, at man har vredet sit knæ eller sin ankel ved en træning. Derudover ses smerter i leddene i nogle tilfælde også som følge af tilstande, som fører til en kronisk smerte, der oftest påvirker knæ, hofter og de små led i hænderne. Ledsmerter kan altså påvirke mange dele af kroppen. De kan blandt andet påvirke i knæ, ankler, hofter og skulder, men de kan også påvirke fingre og håndled. Der kan være adskillige årsager til, at man er præget af ledsmerter. Én af årsagerne kan være betændelse i leddene. Betændelse i et led kan forårsage, at væske samles i leddet, hvilken kan føre til hævelse. Symptomer på betændelse i et led kan være følelsesløshed, prikken, stivhed og hæmmet bevægelse.

Fysisk aktivitet er godt

Ledsmerter og gigt

Ledsmerter og stivhed i leddene er det mest hyppige symptomer, man ser, når man har med gigtsygdomme at gøre. Symptomerne kan dog veksle i en sådan grad, at du, som gigtpatient, i nogle perioder ikke mærker meget til gigten, mens du i andre perioder kan være meget berørt og generet af smerter. Dermed kan symptomerne komme og gå periodevist. De forskellige variationer af gigt har en del symptomer til fælles, men hvor kraftige disse symptomer kommer til udtryk er meget forskelligt fra person til person. Hvordan de påvirker den enkelte person, varierer desuden også fra sygdom til sygdom.

Hvad er en forstuvning?

En forstuvning er en akut smerte i leddet. Det er en type ledsmerter, som typisk vil opstå som følge af fysisk aktivitet. En forstuvning er kort sagt en forstrækning eller en hel/delvis overrivning af et eller flere ledbånd. En forstuvning ses oftest ved ankler, håndled, knæ eller fingre.

Når en forstuvning opstår, vil personen mærke skarpe smerter. Desuden vil området, der er skadet ved forstuvningen i langt de fleste tilfælde begynde at hæve op. Alt afhængig af hvor alvorlig forstuvningen er, kan generne, der er forbundet til forstuvningen, vare i over seks måneder. Oftest vil leddet dog være tilbage i topform inden for 3-6 uger. Vigtigt, for at få leddet tilbage til normal stand hurtigst muligt, er dog, at man beskytter det beskadigede område, så man undgår yderligere skade af ledbåndet. Dette gøres blandt andet ved først og fremmest at give ledbåndet ro, så det kan hele. Det er vigtigt at påføre is på det skadede område, da det vil nedsætte hævelsen. For yderligere at nedsætte hævelsen, anbefales det, at man forbinder det skadede område. Dette giver også støtte til leddet.

Hvad er en overbelastning?

Foruden den akutte smerte i leddet, som forekommer ved en forstuvning, kan du også opleve ledsmerter i forbindelse med overbelastning. Dette er i stedet noget, der sker over en længere periode. En overbelastning er en nedslidning af leddet over længere tid, hvilket i sidste ende fører til ledsmerter. Dermed forekommer en overbelastning typisk, når foretager en ensformig gentagelse af en bevægelse, der er belastende for leddet, uden at man gør nogen afvigelser. Det ses derfor i mange tilfælde, hvis man pludselig fra den ene dag til den anden inkorporerer en ny ensformig aktivitet i sin hverdag. En overbelastning kan derfor ofte undgås, hvis man i stedet inkorporerer den nye aktivitet mere gradvist. På den måde giver man nemlig sin krop, herunder led og muskler, tid til at vænne sig til den pågældende aktivitet.

I alle tilfælde er det dog vigtigt at pointere, at der ikke altid kan findes en konkret årsag til ledsmerter. Typisk er der også en række forskellige faktorer, der forårsager ledsmerter.

Måltidskasser sparer dig for tid

Hvad er gigt?

Betegnelsen gigt dækker over mere end 200 forskellige sygdomme. Disse forskellige sygdomme har dog dét til fælles, at de alle rammer i bevægeapparatet. Det betyder, at gigt omfatter alle sygdomme, der rammer i knogler, muskler, led og i ryggen. I daglig tale refererer man dog mest til gigt, når det drejer sig om sygdom i leddene – såsom leddegigt og slidgigt. På trods af at betegnelsen gigt dækker over et utal af forskellige sygdomme, der alle centrerer sig i og omkring bevægeapparatet, så mener man altså ofte de betændelsestilstande, der kan opstå i kroppens led, når man snakker om gigt.

Hvorfor optår gigt?

Leddegigt og slidgigt kan forårsages af flere forskellige ting. Dog er den mest hyppige årsag til leddegigt og slidgigt en følge af en overbelastning af kroppen. Det kan eksempelvis være overbelastede knæ grundet overvægt, men det kan også være overbelastede håndled som følge af meget ensformigt arbejde.

Gigt er en sygdom, der desværre rammer rigtig mange danskere i dag. Fælles for de mange varianter af gigt er, at de alle omfatter en kronisk sygdom. Desuden er gigt en uhelbredelig tilstand, som man ikke kender den eksakte årsag til. Det gør det også til en meget svær sygdom at skulle behandle. Det medvirker, at for de fleste, der diagnosticeres med gigt, er hverdagen præget af mange smerter, træthed og stive led. Det anbefales i særdeleshed, at man opsøger egen læge, hvis man mistænker, at man har fået gigt.

Løbeshop har gode tilbud

De typiske symptomer på leddegigt

Leddegigts tidlige symptomer omfatter typisk ledsmerter, hævede led, træthed og feber. Symptomerne er dog individuelle fra person til person. Derudover kan der også være andre symptomer på leddegigt. Almindeligvis vil man dog opleve ledsmerter og hævelser ved leddene hvis man har leddegigt. Desuden vil man i mange tilfælde føle sig mere træt og eventuelt være ramt af feber og vægttab.

Gode råd om ledsmerter– hvad kan jeg selv gøre?

Som sagt er leddegigt en uhelbredelig tilstand, men man kan alligevel selv gøre meget for at leve et godt og aktivt liv på trods af sygdommen. Hvis man forud for sygdommen havde inkorporeret gode motionsvaner og sunde spisevaner i sin hverdag, så behøver man formentlig ikke at ændre sin livsstil så drastisk. Dog kan sygdommen medvirke, at man er nødsaget til at tilpasse sine daglige aktiviteter, så de er lettere at overkomme – i hvert fald i perioder. Nogle vælger at lade sig medicinere i forbindelse med sygdommen, da dette kan forsinke eller standse sygdommen.

Bevægelsesapparatet er en meget følsom maskine, og det kan have indvirkning på livskvaliteten, hvis det ikke fungerer optimalt. Derfor er det vigtigt, at man giver kroppen netop den vedligeholdelse og service, som den behøver og fortjener. Til dette er kosttilskud optimalt. Kosttilskud hjælper i dag tusindvis af mennesker med at holde kroppen i gang og kroppens funktioner ved lige.

Kosttilskud kan tages typisk af ældre, der ønsker at kunne leve et aktivt liv med både arbejde, hobbyer, motion, venner og familie. For at kunne dette, kan det være nødvendigt at benytte sig af et kosttilskud. Det kræver nemlig en sund og rask krop at kunne følge med til det hele. Så lad ikke led og knogler give dig problemer. Benyt dig i stedet af kosttilskud mod ledsmerter, der giver dig en unik sammensætning af aktive stoffer til led og muskler. Ved at bruge et kosttilskud mod smerter kan du måske komme til at leve et aktivt liv, uden at ledsmerter skal sætte en stopper for dig.

Kosttilskud mod ledsmerter

Kosttilskud indeholder mange effektive ingredienser, der er gode til vigtige funktioner i kroppen. Kosttilskud til led indeholder Boswellia serrata,som er et træ, der vokser i Asien og Afrika. Saften fra træet har været brugt i mange tusind år til at medvirke til velfungerende led. Saften tappes direkte fra træet, uden at det skader træet. At kosttilskud til led indeholder planteekstraktet Boswellia Serrata holder leddene komfortable. På denne måde kan du undgå ledsmerter. Desuden har ingredienserne i produkterne fra kosttilskud dokumenteret effekt, og de er nøje testet og ikke mindst sammensat af eksperter.

Jo før du kommer i behandling og afhjælper dine ledsmerter, jo bedre er det. Det anbefales dog, at man søger egen læge, hvis man oplever massive ledsmerter.

Har du muskelsmerter, så kan du med fordel læse med her på vores side om muskelsmerter.